Periyot nedir?
Ne işe yarar?
Periyot, artarda gelen iki tepe ya da çukurun geçmesi için gereken süreye periyot denir. Yani tam bir dalganın oluşabilmesi için gereken süre miktarıdır.
Düzgün doğrusal hareket tipinin grafikleri
Konum - Zaman , Hız - Zaman, İvme - Zaman Grafikleri.
İvmenin sıfır yani olmadığı durumların grafikleri.
DÜZGÜN DEĞİŞEN DOĞRUSAL HAREKET
I-Düzgün Hızlanan Hareket
Başlıktan da anlayacağımız gibi hızlanma olayımız var. Yani hızımız sabit değil. Bu durumda hızım sabit değilse bir ivmeye sahip olmalıyım.
Hızlanan hareket yapıyorsam pozitif yönde bir ivmeye sahibim demektir.
Doğrusal yol boyunca hareketlinin hızının düzgün olarak arttığı harekettir. Yani hareketilinin ivmesi sabittir ve hareket yönüyle aynı yöndedir.
Buradan hareketlinin hız denklemini;
a = V/t ise;
V = a.t 'dir Hız = İvme x Zaman
Hareketlinin son hızını bululalım;
Vs = Vo + at olur. (formüldeki (+) hızlanan hareket yaptığındandır)
Hareketli/Cisim düzgün zaman aralıklarında eşit miktarda hızında azalma var demektir.
Doğrusal yol boyunca hareketlinin hızının düzgün olarak azaldığı harekettir. Yani ivme sabittir ancak hareket yönüyle ters yöndedir.
Buradan hareketlinin hız denklemi:
Denge şartlarında olay basittir. Bu sayfadaki denge şartlarımız genel olarak çıkan/çıkabilen/sorulabilen soruların şemaları. Özellikle küre ve tepki kuvveti olan sorularda amacımız şekli karışıklıktan kurtarıp temize çekmektir. Temiz olayımız aslında lami teoremini uygulayabilmektir. En basit şekillerden başlayarak denge şartlarını ve yeri geldikçe lami teoremini uygulayacağım aşağıda.
Denge şartında zıt yönlü kuvvetlerin büyüklükleri eşittir. Örneğin aşağı yönlü kuvvetlerin toplamı ile yukarı yönlü kuvvetlerin toplamına eşit olacaktır.
1- İp ve Küre
Aşağı yönlü ağırlığımız var yukarıda sadece T ip gerilmesi var. Denge şartı;
G = Tip
Bir maddenin toplam iç enerjisidir. Bu enerjinin kaynağı moleküllerin birbirine uyguladığı kuvvet ve moleküllerin hareketidir. Kısacası ısı enerjisine moleküllerin sahip olduğu kinetik ve potansiyel enerjilerin toplamıdır diyebiliriz. Aslında ısı enerjiyi transfer eder, yani enerjiyi aktarır.
Isı enerjisinin birimi kalori (cal) dir ve 1 kalori 4,18 joule’e
eşittir. Isı skaler bir büyüklüktür. Isıyı "Q" harfi ile gösteririz. Kalorimetre kabı ile doğrudan ölçebilir, matematiksel işlemler yapabiliriz.
Maddenin;
Isı = Potansiyel Enerji + Kinetik Enerji
Q = PE + KE
Isı bir enerji olduğuna göre aynı iş gibi aktarım yapabildiğimize göre ısıyıda bir yerden başka bir yere iletebiliriz.