Periyot nedir?

Ne işe yarar?

Periyot, artarda gelen iki tepe ya da çukurun geçmesi için gereken süreye periyot denir. Yani tam bir dalganın oluşabilmesi için gereken süre miktarıdır.


yazının devamı.. habere yorum yaz12/12/2019 09:25

Düzgün doğrusal hareket tipinin grafikleri

 

Konum - Zaman , Hız - Zaman, İvme  - Zaman Grafikleri.

 

İvmenin sıfır yani olmadığı durumların grafikleri.


yazının devamı.. habere yorum yaz12/12/2016 13:48

DÜZGÜN DEĞİŞEN DOĞRUSAL HAREKET

I-Düzgün Hızlanan Hareket

Başlıktan da anlayacağımız gibi hızlanma olayımız var. Yani hızımız sabit değil. Bu durumda hızım sabit değilse bir ivmeye sahip olmalıyım.
Hızlanan hareket yapıyorsam pozitif yönde bir ivmeye sahibim demektir.

Doğrusal yol boyunca hareketlinin hızının düzgün olarak arttığı harekettir. Yani hareketilinin ivmesi sabittir ve hareket yönüyle aynı yöndedir.

Buradan hareketlinin hız denklemini;

a = V/t ise;

V = a.t 'dir Hız = İvme x  Zaman

Hareketlinin son hızını bululalım;

Vs = Vo + at olur. (formüldeki (+) hızlanan hareket yaptığındandır)


yazının devamı.. habere yorum yaz06/12/2016 15:36

Hareketli/Cisim düzgün zaman aralıklarında eşit miktarda hızında azalma var demektir.

Doğrusal yol boyunca hareketlinin hızının düzgün olarak azaldığı harekettir. Yani ivme sabittir ancak hareket yönüyle ters yöndedir.

Buradan hareketlinin hız denklemi:


yazının devamı.. habere yorum yaz06/12/2016 15:34

Denge şartlarında olay basittir. Bu sayfadaki denge şartlarımız genel olarak çıkan/çıkabilen/sorulabilen soruların şemaları. Özellikle küre ve tepki kuvveti olan sorularda amacımız şekli karışıklıktan kurtarıp temize çekmektir. Temiz olayımız aslında lami teoremini uygulayabilmektir. En basit şekillerden başlayarak denge  şartlarını ve yeri geldikçe lami teoremini uygulayacağım aşağıda.

Denge şartında zıt yönlü kuvvetlerin büyüklükleri eşittir. Örneğin aşağı yönlü kuvvetlerin toplamı ile yukarı yönlü kuvvetlerin toplamına eşit olacaktır.

 

1- İp ve Küre

ip küre denge şartı

Aşağı yönlü ağırlığımız var yukarıda sadece T ip gerilmesi var. Denge şartı;


G = Tip


yazının devamı.. habere yorum yaz12/11/2015 01:44

Bir maddenin toplam iç enerjisidir. Bu enerjinin kaynağı moleküllerin birbirine uyguladığı kuvvet ve moleküllerin hareketidir. Kısacası ısı enerjisine moleküllerin sahip olduğu kinetik ve potansiyel enerjilerin toplamıdır diyebiliriz. Aslında ısı enerjiyi transfer eder, yani enerjiyi aktarır.

Isı enerjisinin birimi kalori (cal) dir ve 1 kalori 4,18 joule’e
eşittir. Isı skaler bir büyüklüktür. Isıyı "Q" harfi ile gösteririz. Kalorimetre kabı ile doğrudan ölçebilir, matematiksel işlemler yapabiliriz.

 

 


Maddenin;
Isı = Potansiyel Enerji + Kinetik Enerji
Q = PE + KE

Isı bir enerji olduğuna göre aynı iş gibi aktarım yapabildiğimize göre ısıyıda bir yerden başka bir yere iletebiliriz.


yazının devamı.. habere yorum yaz12/10/2015 01:44

Lise 1: Kalsiyum sandoz tabletinden çıkan gazın hacmini ölçme Basıncın kaynama noktasına etkisi Süperiletkenliğin araştırılması Yarı iletkenlik Nükleer Santrallerin çalışma prensiplerinin araştırılması Petrolün ürünlerine ayrılması Elektroskop yapımı Elektrik devreleri Isı-sıcaklık tablosu Alternatif akım jeneratörleri Maket ev ve elektrik donanımı Lambaların parlaklığının araştırılması Uçan balonların fiziği Esnekliği araştırma Yoğunluk küpleri ve dansitometri Basit lamba yapı
yazının devamı.. habere yorum yaz11/12/2011 22:42

12.sınıflar için ilk fizik sınav soruları eklenmiştir. Soruları buradan inderebilirsiniz. İndirme işlemi üye girişi olmadan gerçekleşmemektedir (zira ders dönemlerinde sunucularımız aşırı yoğunluk kazanmakta, hata vermektedir.). Saygılar
yazının devamı.. habere yorum yaz05/11/2011 11:42

Bu konu, 9.sınıf ve 12. sınıflarda farklı düzeylerde ela alınmaktadır. Bu konya ait dosya, resim ve sorulara aşğıdaki bağıntıdan ulaşabilirsiniz. Isı Konuları Sıcaklık Konuları
yazının devamı.. habere yorum yaz15/10/2011 14:00

TestGrup tarafından yayımlanan tasarımı Namık Karayanık ve İsmail Terzi tarafından yapılan Flash biçimden yapılmış soru ve cevap anahtarından oluşan programın yapımcı açıklaması. 1) FİZİK SORULARINI PROJEKSİYON YARDIMIYLA TAHTAYA YANSITARAK ŞEKİL ÇİZMEYE VE SORU YAZMAYA GEREK DUYMADAN SORU ÜZERİNDE ÇÖZMEK. 2) TAHTADA HAZIR OLAN SORU ÜZERİNDE ÖĞRENCİLERİN FARKLI ÇÖZÜM YOLLARINI GÖSTERMELERİNİ SAĞLAMAK VE DOLAYISIYLA SORUYU FARKLI ÇÖZEN ÖĞRENCİLERİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNİ SINIFLA PAYLAŞMAK. 3) ŞEKİ
yazının devamı.. habere yorum yaz08/10/2011 12:11

(Flash biçiminde) Açıklama: Sağ altan uyarıcı fotunun enerjisini seçin. Gerisini simülasyona bırakın. Kırmızı top : proton Mavi top : elektron Sarı top : foton
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:42

(Java biçiminde) Açıklama: Yeşil bölgeden modeli(parçacık, dalga) seçin. Altından başkuantum sayısını seçiniz. Verilerin değiştiğini göreceksiniz.  
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:09

(java biçiminde) Açıklama: Sağ yukarda soğurma(absorbition) çizelgesi altında uzunluğu vardır. Sağ alta gönderilecek yörüngeyi(destination orbit) belirleyiniz. Sol altan yörünge boyutunu belirleyin. "Jump"a tıklayın. Reset sıfırlamadır.    
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:36

Sayfalar o>>