Günlük hayattaki birçok fiziksel olayın gerçekleşmesi için gereklidir. Fiziğin hemen hemen bütün konularında kuvvetin başka bir özelliği karşımıza gelir. Şuan ki yazım en temel hali YGS niteliğinde olandır. Temeli öğrenmeden haliyle üste çıkamayız. İlerde momentten, düzgün dairesel harekete kadar bir çok konuda kuvveti birer tık daha üstüne binmiş şekilde karşınıza gelecektir.
Kuvvet vektörel büyüklüktür. Yani bu niceliğin bir doğrultusu ve yönü vardır. Kuuveti tasvir ederken doğrultu ve yönden bahsederiz.
Bir çok tarifi vardır.
Örneğin; Cismi harekete geçiren, hareketli iken yavaşlatan, durduran etki kuvvettir.
Örneğin; Cismi bir nokta ya da eksen etrafında döndüren etki kuvvettir.
Örneğin; Cismin kalıcı veya geçici şeklini değiştiren etki
Denge şartlarında olay basittir. Bu sayfadaki denge şartlarımız genel olarak çıkan/çıkabilen/sorulabilen soruların şemaları. Özellikle küre ve tepki kuvveti olan sorularda amacımız şekli karışıklıktan kurtarıp temize çekmektir. Temiz olayımız aslında lami teoremini uygulayabilmektir. En basit şekillerden başlayarak denge şartlarını ve yeri geldikçe lami teoremini uygulayacağım aşağıda.
Denge şartında zıt yönlü kuvvetlerin büyüklükleri eşittir. Örneğin aşağı yönlü kuvvetlerin toplamı ile yukarı yönlü kuvvetlerin toplamına eşit olacaktır.
1- İp ve Küre
Aşağı yönlü ağırlığımız var yukarıda sadece T ip gerilmesi var. Denge şartı;
G = Tip
Denge İçin Kuvvet Açı İlişkisi
Kesişen üç kuvvet dengede ise, en küçük açının karşısındaki kuvvet en büyük, en büyük açının karşısındaki kuvvet en küçüktür.
θ > α > β ise
F2 > F3 > F1 olur.
• Bunun nedeni, açı küçüldükçe bileşke değerinin artmasıdır.
LAMİ (SİNÜS) TEOREMİ