Maddeninn katı halinde belli bir şekle ve hacme sahiptir. Haliyle bu katı maddeniz atom ve molekülleri birbirine çok yakın olduğundan dolayı aralarında boşluklar oldukça azdır. Aslında bu durum katı maddenin atom ve moleküllerinde bir düzenlilik getirir.

Dayanıklılık hesabı yapmadan önce öncelikle geometrimiz iyi olmalıdır. Burda basitçe hacim ve yüzey alanın hesabını yapabilmeliyiz ki bu işlemler aslında ortaokul yıllarınızda zaten görmüşünüzdür.

Dayanıklılık, katı maddenin kendisine gösterilen kuvvete karşı göstermiş olduğu dirençtir.


yazının devamı.. habere yorum yaz26/09/2019 11:27

Deney, doğada gerçekleşen / gerçekleşmeyen olayların, insanın içinde keşfetme dürtsüyle öğrenmek istediği bilgileri ya da öğrenciği bilgileri yaparak yaşararak laboratuar ortamında gerekli koşulalr sağlanarak gösterimde bulunma / taklit etme gibi durumları içerein bir öğrenme etkinliğidir.

 

Deneyler ikiye ayrılır. Nitel deney ve Nicel deney olmak üzere.


yazının devamı.. habere yorum yaz26/09/2019 10:59

Gözlem, doğa olayları hakkında duyu organlarıyla ya da ölme araçlarıyla gerçek bilgilere ulaşma işmei gözlem denir. Bu bilgilere ulaşan kişiyede gözlemci denir.

Gözlemler ikiye ayrılır.

Nitel Gözlem

Nicel Gözlem

 

Nitel Gözlem: Herhangi bir ölçme aracı olmadan, sadece duyu organlarıyla yapılan bir gözlemdir.


yazının devamı.. habere yorum yaz26/09/2019 10:59

Fizikte Büyüklükler:

Bu büyüklükleri ikiye ayrıyoruz. Genel anlamda yön ve doğrultuya sahip olanlar ve olmayanlar olmak üzere. Neden var? Çünkü fizikte bazı büyüklükler sadece sayılarla ifade edebiliyoruz. Ancak bazı büyüklüklerin ifade ediliş şeklinde sayılar yeterli olmamaktadır. Bu yüzden sayıların yanlarına sembol ve birimler kullanırız. Bazılarının yanlarınıda ek olarak doğrutu ve yön ekleriz ki anlamlı cümleler kuralım.

Sonuçta fizik doğa olaylarını anlaşılır bir biçimde anlatan bilim dalı. Çıkan verilerin kesin ve anlaşılır olması için en temel dilimiz sayılardır. Sayıların yeterli gelmediği durumlarda illa ki yanlarına bir şeyler eklememiz gerekir.

 

Skaler Büyüklükler:

Bir sayı ve birimle ifade ettiğimiz büyüklüklere skaler büyüklük denir.

Bu büyüklükleri tanımlarken yön ve doğrultu kavramlarına ihtiyaç olmaz ve bunlar için anlamsız olur. Örneğin;

 


yazının devamı.. habere yorum yaz24/09/2019 12:36

Bilimsel yöntem problemlere karşı (tanımlanmış,belirlenmiş problem) diğer bilim insanlarının kabul göreceği şekilde çözülmesi/sonuçlanması/anlatılması demektir. Yöntem keyfe göre değil bir süreç şeklinde çıkan sonucun doğruluk sekmesi yüksek olarak sonuçlanır.


yazının devamı.. habere yorum yaz21/09/2019 10:47

Gözlem, doğa olayları hakkında duyu organlarıyla ya da ölme araçlarıyla gerçek bilgilere ulaşma işmei gözlem denir. Bu bilgilere ulaşan kişiyede gözlemci denir.

Gözlemler ikiye ayrılır.

Nitel Gözlem

Nicel Gözlem

 

Nicel Gözlem: Duyu organlarının yanında bir ölçe aleti kullanarak yapılan gözlemlerdir.


yazının devamı.. habere yorum yaz20/09/2019 10:34

Yunanca karşığı Doğa olan fizik kelimesi bu dönemlerde doğa felsefesi olarak da görülmüş. Diğer bilimlerde doğa ile birebir ilglili olmalarına rağmen fizik bu bilimlerin en temelinde bulunur.

 

Genel olarak fizik, madde-enerji arasındaki etileşime bakan ve bununla birlikte evrendeki temel olay olguları inceleyen ve bunlara mantıklı akılcı açıklamalar getiren,ulaşılan sonuçları teori ve kanunlarla ortaya koyan bir bilimdir.


yazının devamı.. habere yorum yaz08/10/2015 01:24

Sayfalar o>>