VEKTÖR İŞLEMLERİ
TEMEL BECERİLER

Fizik, deneye ve ölçmeye dayalı bir bilim dalıdır. Haliyle kafamıza göre varsayımlar,önergeler ya da yargılarda bulanamayız.

Ölçümleri ifade etmek için kullanılan en basit ve genel dil sayılardır.


Kütle, hacim, uzunluk, sıcaklık, enerji gibi fiziksel büyüklükleri tanımlamak için onların sayısal değerini ve birimini bilmek
gerekli ve yeterlidir.Bunlar için doğrultu ya da yön bilgisine gerek olmadığı gibi anlamlıda olmaz.

Örneğin; Kuzey yönünde 50 kg gibi saçma bir cümle kuramayız.


Bu durumdaki büyüklüklere skaler büyüklükler denir. Basit bu fiziksel nicelikler sadace sayı sembol ve birim ile ifade edilir.


yazının devamı.. habere yorum yaz18/12/2019 23:50

Periyot nedir?

Ne işe yarar?

Periyot, artarda gelen iki tepe ya da çukurun geçmesi için gereken süreye periyot denir. Yani tam bir dalganın oluşabilmesi için gereken süre miktarıdır.


yazının devamı.. habere yorum yaz12/12/2019 09:25

Günlük hayattaki birçok fiziksel olayın gerçekleşmesi için gereklidir. Fiziğin hemen hemen bütün konularında kuvvetin başka bir özelliği karşımıza gelir. Şuan ki yazım en temel hali YGS niteliğinde olandır. Temeli öğrenmeden haliyle üste çıkamayız. İlerde momentten, düzgün dairesel harekete kadar bir çok konuda kuvveti birer tık daha üstüne binmiş şekilde karşınıza gelecektir.

 

Kuvvet vektörel büyüklüktür. Yani bu niceliğin bir doğrultusu ve yönü vardır. Kuuveti tasvir ederken doğrultu ve yönden bahsederiz.

Bir çok tarifi vardır.

Örneğin; Cismi harekete geçiren, hareketli iken yavaşlatan, durduran etki kuvvettir.

Örneğin; Cismi bir nokta ya da eksen etrafında döndüren etki kuvvettir.

Örneğin; Cismin kalıcı veya geçici şeklini değiştiren etki


yazının devamı.. habere yorum yaz26/09/2019 10:12

Düzgün doğrusal hareket tipinin grafikleri

 

Konum - Zaman , Hız - Zaman, İvme  - Zaman Grafikleri.

 

İvmenin sıfır yani olmadığı durumların grafikleri.


yazının devamı.. habere yorum yaz12/12/2016 13:48

DÜZGÜN DEĞİŞEN DOĞRUSAL HAREKET

I-Düzgün Hızlanan Hareket

Başlıktan da anlayacağımız gibi hızlanma olayımız var. Yani hızımız sabit değil. Bu durumda hızım sabit değilse bir ivmeye sahip olmalıyım.
Hızlanan hareket yapıyorsam pozitif yönde bir ivmeye sahibim demektir.

Doğrusal yol boyunca hareketlinin hızının düzgün olarak arttığı harekettir. Yani hareketilinin ivmesi sabittir ve hareket yönüyle aynı yöndedir.

Buradan hareketlinin hız denklemini;

a = V/t ise;

V = a.t 'dir Hız = İvme x  Zaman

Hareketlinin son hızını bululalım;

Vs = Vo + at olur. (formüldeki (+) hızlanan hareket yaptığındandır)


yazının devamı.. habere yorum yaz06/12/2016 15:36

Hareketli/Cisim düzgün zaman aralıklarında eşit miktarda hızında azalma var demektir.

Doğrusal yol boyunca hareketlinin hızının düzgün olarak azaldığı harekettir. Yani ivme sabittir ancak hareket yönüyle ters yöndedir.

Buradan hareketlinin hız denklemi:


yazının devamı.. habere yorum yaz06/12/2016 15:34

PALANGALAR

Bir sistem düzeneğine hareketli ve sabit makara yerleştiriyoruz adına da palanga diyoruz. Yani hareketli ve sabit makaralardan oluşan sistemlerdir. Bolca vinçler üzerinde görürüz. İşlemleri oldukça basittir aslında. Bunu formül gibi değilde; eğer bir sistem dengede ise aşağı yönlü kuvvetler ile yukarı yönlü kuvvetler birbirine eşittir prensibini uygularsak daha rahat anlayabiliriz.

palangalar

Şekil i          Şekil ii

 


yazının devamı.. habere yorum yaz06/02/2016 13:33

BÖLÜM I (Basit makine,nedir, ne işe yarar,kaldıraç ve türleri, makaralar (sabit ve hareketli))

BÖLÜM II (palanga,eğik düzlem,çıkrık,dişli çarklar ve kasnaklar,vida)

                                                                                       

                                                                                    BÖLÜM I
Günlük yaşamımızda basit makineleri kullanmamızın temel nedeni, aynı işi daha küçük kuvvetle yapmak ve iş kolaylığı sağlamaktır. Özellikle ÖSYM'deki amcalarımızın yorum sorusu bazında çıkan soruları genel olarak bunla alâkalıdır.

Günlük hayatta iş yaparken kolaylık sağlayan araçlara basit makine denir.

• Basit makinelerde P yük, F dengeleyen kuvvet olmak üzere, P/F oranına makinenin kuvvet kazancı denir.
• Basit makinelerde yük ve kuvvet arasındaki ilişki denge,moment (tork) ve iş prensiplerine göre buluruz.
• Basit makinelerde iş veya enerji kazancı sağlanamaz. Kuvvetten,yoldan kazanç sağlanabilir. Kuvvetten kazanç sağlanıyorsa yoldan aynı oranda kayıp olur.

kuvvet kazanci


yazının devamı.. habere yorum yaz06/02/2016 02:13

Denge şartlarında olay basittir. Bu sayfadaki denge şartlarımız genel olarak çıkan/çıkabilen/sorulabilen soruların şemaları. Özellikle küre ve tepki kuvveti olan sorularda amacımız şekli karışıklıktan kurtarıp temize çekmektir. Temiz olayımız aslında lami teoremini uygulayabilmektir. En basit şekillerden başlayarak denge  şartlarını ve yeri geldikçe lami teoremini uygulayacağım aşağıda.

Denge şartında zıt yönlü kuvvetlerin büyüklükleri eşittir. Örneğin aşağı yönlü kuvvetlerin toplamı ile yukarı yönlü kuvvetlerin toplamına eşit olacaktır.

 

1- İp ve Küre

ip küre denge şartı

Aşağı yönlü ağırlığımız var yukarıda sadece T ip gerilmesi var. Denge şartı;


G = Tip


yazının devamı.. habere yorum yaz12/11/2015 01:44

Denge İçin Kuvvet Açı İlişkisi

Kesişen üç kuvvet dengede ise, en küçük açının karşısındaki kuvvet en büyük, en büyük açının karşısındaki kuvvet en küçüktür.

 

Lami teoremi nasıl


θ > α > β ise

F2 > F3 > F1 olur.

• Bunun nedeni, açı küçüldükçe bileşke değerinin artmasıdır.


LAMİ (SİNÜS) TEOREMİ


yazının devamı.. habere yorum yaz10/11/2015 01:59

Kısa bilgiler yer almakta..


yazının devamı.. habere yorum yaz21/10/2012 01:24

Lise 1: Kalsiyum sandoz tabletinden çıkan gazın hacmini ölçme Basıncın kaynama noktasına etkisi Süperiletkenliğin araştırılması Yarı iletkenlik Nükleer Santrallerin çalışma prensiplerinin araştırılması Petrolün ürünlerine ayrılması Elektroskop yapımı Elektrik devreleri Isı-sıcaklık tablosu Alternatif akım jeneratörleri Maket ev ve elektrik donanımı Lambaların parlaklığının araştırılması Uçan balonların fiziği Esnekliği araştırma Yoğunluk küpleri ve dansitometri Basit lamba yapı
yazının devamı.. habere yorum yaz11/12/2011 22:42

Günlük yaşantımızda kullandığımız iş kelimesi fiziğin konusu olan iş ile her zaman birebir örtüşmez. Bu nedenle nasıl bir işten sözettiğimizi tanımlamamız gerekir. Bir cisme etki eden kuvvet cismin konumunu kendi doğrultusunda değiştirirse iş yapmış olur. işin sembolü W dir. Skaler büyüklüktür. Fiziksel anlamda işin yapılabilmesi için iki koşulun sağ- lanması gerekir: I. Cisme etki eden net kuvvetin olması II. Cismin kuvvet doğrultusunda konumun
yazının devamı.. habere yorum yaz09/10/2011 01:10

TestGrup tarafından yayımlanan tasarımı Namık Karayanık ve İsmail Terzi tarafından yapılan Flash biçimden yapılmış soru ve cevap anahtarından oluşan programın yapımcı açıklaması. 1) FİZİK SORULARINI PROJEKSİYON YARDIMIYLA TAHTAYA YANSITARAK ŞEKİL ÇİZMEYE VE SORU YAZMAYA GEREK DUYMADAN SORU ÜZERİNDE ÇÖZMEK. 2) TAHTADA HAZIR OLAN SORU ÜZERİNDE ÖĞRENCİLERİN FARKLI ÇÖZÜM YOLLARINI GÖSTERMELERİNİ SAĞLAMAK VE DOLAYISIYLA SORUYU FARKLI ÇÖZEN ÖĞRENCİLERİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNİ SINIFLA PAYLAŞMAK. 3) ŞEKİ
yazının devamı.. habere yorum yaz08/10/2011 12:11

Hız, Açı ve ivme değerlerinizi belirlemenize yardımcı olacak numerik sayıcılarımızı kullanarak simulasyona istediğiniz değerleri giriniz. değerleri mouse kullanarak veya klavyeden yazark gireb
yazının devamı.. habere yorum yaz02/03/2011 01:55

KÜTLE Bir cismin içerdiği madde miktarıdır. Madde enerjiye, enerji maddeye dönüflmediği sürece cisimlerin kütleleri sabit ve ortamı n özelliklerinden bağımsızdır.   AĞIRLIK Bir cisme etki eden yerçekim kuvvetidir. Ağırlık P veya G sembolüyle gösterilir. Ağırlığın büyüklüğü; G = m.g ifadesiyle bulunur. m = Kütle g = Gezegen çekim ivmesi  
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:33

“Çarpışma” kavramını ilk düşündüğümüzde genellikle cisimlerin hızla gelip birbiriyle temas etmesi olarak algılarız. Örneğin bir beyzbol sopası topa vurulduğunda çarpışmanın başlangıcı ile bitişi hassas bir şekilde saptanır. Sopanın topa değme süresi topun hareket süresine göre çok kısadır. Top ve sopa çarpışma anında şekil değiştirirler. Çarpışma anında sopa topa büyük bir kuvvet uygular. Bu kuvvet zaman içinde karmaşık biçime değişim gösterir ve ölçümü oldukça zordur. Momentumun ve k
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:46

Doğrusal Momentum ve Momentumun Korunumu Doğrusal momentum (“moment” ile karıştırılmamalıdır!), bir doğru boyunca hareket eden bir cismin hareket miktarının (taşıdığı hareketin) bir ölçüsüdür. Daha sonraki derlerde göreceğimiz gibi eğer cismin hareketi bir eksen etrafında oluyorsa cismin bu eksen etrafındaki hareket miktarını belirlemek için de açısal momentum tanımı yapılır. Bir parçacığın doğrusal momentumu, eğer cismin hızı v ve kütle
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:18

Kuvvet Kavramı Cisimler arasında oluşan kuvvetleri etkileşim şekline göre iki gruba ayırmak mümkündür. Bunlar sırası ile Temas Kuvvetleri ve Alan Kuvvetleri’dir. Temas Kuvvetleri İki cisim arasındaki fiziksel temas(değme) sonucu ortaya çıkan kuvvetlerdir. Örneğin yay kuvveti, sürtünme kuvveti, bir topu hareket ettirmek için topa etki eden itme kuvveti gibi.
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:16

Günlük hayatta iş yaparken kolaylık sağlayan araçlara basit makine denir. • Basit makinelerde P yük, F dengeleyen kuvvet olmak üzere, P/F oranına makinenin kuvvet kazancı denir. • Basit makinelerde yük ve kuvvet arasındaki ilişki denge, moment ve iş prensiplerine göre bulunur. • Basit makinelerde iş veya enerji kazancı sağlanamaz. Kuvvetten, yoldan kazanç sağlanabilir. Kuvvetten kazanç sağlanı- yorsa yoldan aynı oranda kayıp olur.
yazının devamı.. habere yorum yaz29/10/2008 00:17

Sayfalar o>> 1 2