Sayfa 5
Astronomlar, Güneş’teki dev patlamanın haberleşmeyi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor
Birkaç yıldır süren düşük aktivite döneminin ardından 'uyanışa geçen' Güneş'te son dört yılın en kuvvetli
patlaması meydana geldi.
Astronomlar, Pazartesi günü TSİ 03.56'da meydana gelen en kuvvetli tipteki bu patlamanın dev alevlerinin Dünya'ya doğru yöneldiğini ve haberleşmeyi olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
NASA'nın Solar Dynamic Observatory (SDO) uzay aracı, patlamanın meydana geldi
yazının devamı.. 17/02/2011 09:03
Aralık'ta yapılan çalışma sonucuna göre Türkiye 5 yıl içinde CERN'e tam üye olabilecek.
Avrupa Nükleer Araştırma Örgütünde (CERN) görevli Türk araştırmacı Dr. Can Kozçaz, Türkiye'nin 2009'da tam üyelik için CERN'e başvuru yaptığını belirterek, aralık ayında yapılan çalışma sonucuna göre Türkiye'nin 5 yıl içinde CERN'e tam üye olabileceğini bildirdi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nce üniversitenin Santral Kampüsünde düzenlenen ''CERN ve Büyük Hadron Çar
yazının devamı.. 13/02/2011 18:47
NASA, yaşam koşullarına sahip olma ihtimali yüksek 54 yeni gezegen keşfetti
NASA'nın Kepler teleskobu ile, diğer güneş sistemlerinde, yaşam koşullarına sahip olma olasılığı yüksek 54 yeni gezegen keşfedildi.
Samanyolu galaksisinin 1 yıl boyunca taranması sonucu, diğer güneş sistemlerinde bin 235 adet, gezegen olma olasılığı yüksek gök cismi belirlendi.
Kepler, gezegen olma olasılığı bulunan, bilinen gök cisimlerinin sayısını da böylece üçe yakın oranda katlamış oldu. Bunlardan 54'ünün,
yazının devamı.. 05/02/2011 17:36
Uzun süreli uzay yolculuklarının fiziki ve psikolojik etkilerini ölçmeyi hedefleyen Mars500 deneyinde 8 ay geride kaldı, simülatör içindeki astronotlar Kızıl Gezegen'in yörüngesine girdi.
İnsanın Mars'ta yaşayabilirliğine ilişkin deneyde önemli bir aşama geçildi, sanal astronotlar 'Masr'ın yörüngesine girmek için öngörülen 8 ayı geride bıraktı.
BBC Türkçe'nin haberine göre bir buçuk yıl sürmesi beklenen deneyde bundan sonraki aşama, astronotların gerçek bir uzay aracının tüm özelliklerini
yazının devamı.. 05/02/2011 16:29
Elektrik üretimi için buhar eldesi; termik santralde, fosil yakıtla ısıtılan bir kazanda, nükleer santralde ise, içinde fisyon tepkimelerinin yer aldığı “kalp” denilen bir tankta başlar. Termik santralle nükleer santral arasındaki temel yapısal fark, bu “buhar temin sistemi”dir; diğer bileşenler benzer…
Fisyon, kimyasal tepkimenin milyon katı kadar enerji açığa çıkardığından, kalpteki birim hacim başına ısı üretimi, kazandakinden çok daha yüksektir. Yoğun enerji
yazının devamı.. 28/01/2011 23:01
Bütçe sıkıntısı yüzünden Eylül'de kapatılacak olan hadron çarpıştırıcısı, hurda olmadan önce tam kapasite çalıştırılacak.
TÜBA Asli Üyesi İTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Hortaçsu, ABD'de ekonomik nedenlerle parçacık fiziği deneyinin yapıldığı makinelerin bu yılın Eylül ayında kapatılacağını bildirerek, ''Makinenin kapasitesi sonuna kadar zorlanacak. Bu denemede Higgs parçacığına ilişkin ne çıkacak bu bilinmiyor'' dedi.
Mahmut Hortaçsu, TÜBA Konferans Salonu'nda ''CERN'de Ne
yazının devamı.. 28/01/2011 23:53
TÜBİTAK, bilim insanlarına yönelik eğitim ve araştırma burslarını ortalama yüzde 25 oranında artırdı.
Alınan bilgiye göre, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında gelişmesinde en kritik rolü oynayan insan gücünün yetiştirilmesi için yürütülen burs ve destek programlarının bu yılki miktarları, TÜBİTAK Bilim Kurulu kararıyla yeniden belirlendi.
Bu kapsamda, burs ve destek miktarlarında artış yapılan programların aylık miktarları şö
yazının devamı.. 28/01/2011 23:44
Messier 42 olarak da adlandırılan Orion Bulutsu’su, gökyüzünün en fazla tanınan cisimlerinden biri. Gaz ve tozlardan meydana gelmiş devasa bir yıldız oluşma bölgesi ve bu bölgeler arasında Dünya’mıza en yakın olanı.
Alandaki parlayan gaz kütlesi yeryüzünden çıplak gözle dahi görülebilirken teleskopla bakıldığında nefes kesicidir. Uzun zamandır bilinmesine ve çalışılmasına karşın bulutsu halen yeni sürprizler sunuyor.
Örneğin daha önce bilindiğinin tersine 1.500 değil de 1.350 ı
yazının devamı.. 24/01/2011 19:14
ATEŞİN YANMASI İÇİN HAVA GEREKLİ AMA UZAYDA GÜNEŞ NASIL YANIYOR?
(Alper EMİR)
Yıldızların enerji kaynağı, yüksek basınç altında ve sıcaklıkta çarpışan çekirdeklerin kaynaşmasıyla açığa çıkan çekirdek enerjisi. Atomların kimyasal tepkimeye girerken, örneğin oksitlenirken açığa çıkardıkları enerji değil. O yüksek sıcaklıklarda, atomlar büyük oranda iyonlaşmış halde; kimyasal bağ kurmaları ya da kimyasal tepkimelere girmeleri mümkün değil.
Prof. Dr. Vural ALTIN
Nükleer Mühendis. Okan Üniver
yazının devamı.. 24/01/2011 19:27
Bilimciler, NASA’nın Fermi Gama-ışını Uzay Teleskobu’nu kullanarak, Dünya’daki fırtınaların üzerinde oluşan karşıt-madde demetleri tespit ettiler.
Araştırmacılar karşıt-madde parçacıklarının, fırtınalar içinde gerçekleşen ve şimşekle ilişkili küçük patlamalar olan karasal gama ışın parlamaları içinde oluştuklarını düşünüyorlar. Bu parlamalardan günde 500 tane oluştuğu fakat çoğunun tespit edilemediği düşünülüyor.
Alabama Üniversitesi’ndeki Fermi Gama-ışın m
yazının devamı.. 19/01/2011 20:38
Bitkileri taklit ederek güneş ışığını yakıta dönüştüren mini bir reaktör, laboratuvar şartlarında başarıyla hayata geçirildi.
Araştırmayı yöneten Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Sossina Haile, dünyanın büyük bir enerji problemiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, araştırmalarının yenilenebilir yeşil enerji kaynakları açısından oldukça umut verici olduğunu söylüyor.
İspanya'nın Sevilla kentinde bulunan PS10 Güneş Kules
yazının devamı.. 17/01/2011 14:07
İçinde yer aldığımız Samanyolu benzeri sarmal gökadalar, uydu gökadalara sahip olmalarına karşın, bunlardan bazıları karanlık maddeden oluştuğundan görülmeleri imkansızdır. Bu tip gökadaları izleyebilmek için geliştirilen yeni yöntem, bir teknenin ardında bıraktığına benzer şekilde, gökadaların da hidrojen gazı bulutları üzerinde bıraktıkları izleri sürme esasına dayanıyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden Sukanya Chakrabarti geliştirdiği yöntemin, evrenbilime ait eski bir sorunu ortadan kald
yazının devamı.. 16/01/2011 23:40
Büyük Patlama'nın, sonsuz enerji yoğunluğuna, basınç ve sıcaklığa sahip bir nokta (tekillik) ile başladığı düşünülüyor. Modele göre, eşyoğunluklu ve eşyönlü dağılmış olan bu enerji tekilliği, hızla genleşerek soğumaya başladı.
Evrenin üstel bir şekilde genleştiği bu sürecin Planck zamanı (10-37 s) kadar sonrasında bir 'faz değişikliği' gerçekleşti. Maddenin yapıtaşlarını oluşturan kuarklar, güçlü kuvvetin taşıyıcıları olan gluonlar ve elektron gibi leptonlarla karşıt parçacıkları oluştu. 10-1
yazının devamı.. 14/01/2011 13:40
ABD'li bilim adamlarının ürettiği bu cam bilinen tüm maddelerden daha dayanıklı olduğu iddia ediliyor.
İtalyan Corriere della Sera gazetesinde çıkan habere göre, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı ve California Teknoloji Enstitüsünün yürüttüğü ortak çalışma sonunda, darbelere karşı şimdiye kadar bilinen her türlü maddeden daha dayanıklı bir cam geliştirildi.
Paladyum, fosfor, silikon, germanyum ve gümüş karışımından üretilen camın en önemli özelliği ise olağanüstü esnek oluşu.
Camın
yazının devamı.. 14/01/2011 11:27
ÖSYM'nin yayımladığı takvime göre YGS sınavı Mart ayının 27'sinde. LYS ise Haziran 18 ile 26'sı arasında olacak. Öğretmen adaylarının karın ağrısı KPSS sınavı ise 9-10 Temmuz'da olacak.
Genel liste ise aşağıdaki gibidir.
Sınavın Adı Sınav Tarihi Başvuru Tarihleri Başvuru Yerleri Sınav Ücreti Yükseköğretim Kurulu Yurtdışı Y
yazının devamı.. 13/01/2011 21:27
Bir örneği de CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki CMS (Compact Muon Solenoid) olan parçacık detektörleri, nükleer bozunma, kozmik radyasyon veya bir parçacık hızlandırıcısı içindeki tepkimeleri saptamada, tespit edilen radyasyonun sahip olduğu enerjiyi belirlemede ve parçacıkların momentum, yük ve dönüşlerini ölçmede kullanılıyor.
Şu an için Dünya üzerindeki en büyük parçacık detektörü olan 'Buz Küpü', sahip olduğu üç boyutlu yerleş
yazının devamı.. 30/12/2010 11:51
Avrupa Nükleer Araştırma Organizasyonu’nu Türkiye'nin adaylık başvurusunu kabul etti. Aynı zamanda başvuran diğer 4 ülkeninde adaylık başvuruları kabul edildi.
Süreç 3 yıl işlemekte.
Detaylı bilgi;
http://public.web.cern.ch/public/
yazının devamı.. 17/12/2010 10:39
Nobel Fizik Ödülleri bu sene grafen adlı materyal ile uğraşan ili Rus bilim adamı Andre Geim ve Konstantin Novoselov'a gitti.
Ödül İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi (The Royal Swedish Academy of Sciences) tarafından veriliyor.
Fizik ile ilgili detaylı bilgiler için;
http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/
http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2010/geim.html
http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2010/novoselov.html
yazının devamı.. 14/11/2010 10:50
Sayfalar o>> 1 2 3 4 5 6 7