Sayfa 1


Fiziğin doğası ünitesi fizik bilimine giriş olarak değişmiş olup ünitenin konu listesi aşağıda yer almaktadır. YGS de garanti bir sorusu bulunmakta olup 9.sınıf seviyesidir.


yazının devamı.. habere yorum yaz01/10/2020 15:05

Maddeninn katı halinde belli bir şekle ve hacme sahiptir. Haliyle bu katı maddeniz atom ve molekülleri birbirine çok yakın olduğundan dolayı aralarında boşluklar oldukça azdır. Aslında bu durum katı maddenin atom ve moleküllerinde bir düzenlilik getirir.

Dayanıklılık hesabı yapmadan önce öncelikle geometrimiz iyi olmalıdır. Burda basitçe hacim ve yüzey alanın hesabını yapabilmeliyiz ki bu işlemler aslında ortaokul yıllarınızda zaten görmüşünüzdür.

Dayanıklılık, katı maddenin kendisine gösterilen kuvvete karşı göstermiş olduğu dirençtir.


yazının devamı.. habere yorum yaz26/09/2019 11:27

Deney, doğada gerçekleşen / gerçekleşmeyen olayların, insanın içinde keşfetme dürtsüyle öğrenmek istediği bilgileri ya da öğrenciği bilgileri yaparak yaşararak laboratuar ortamında gerekli koşulalr sağlanarak gösterimde bulunma / taklit etme gibi durumları içerein bir öğrenme etkinliğidir.

 

Deneyler ikiye ayrılır. Nitel deney ve Nicel deney olmak üzere.


yazının devamı.. habere yorum yaz26/09/2019 10:59

Gözlem, doğa olayları hakkında duyu organlarıyla ya da ölme araçlarıyla gerçek bilgilere ulaşma işmei gözlem denir. Bu bilgilere ulaşan kişiyede gözlemci denir.

Gözlemler ikiye ayrılır.

Nitel Gözlem

Nicel Gözlem

 

Nitel Gözlem: Herhangi bir ölçme aracı olmadan, sadece duyu organlarıyla yapılan bir gözlemdir.


yazının devamı.. habere yorum yaz26/09/2019 10:59

Fizikte Büyüklükler:

Bu büyüklükleri ikiye ayrıyoruz. Genel anlamda yön ve doğrultuya sahip olanlar ve olmayanlar olmak üzere. Neden var? Çünkü fizikte bazı büyüklükler sadece sayılarla ifade edebiliyoruz. Ancak bazı büyüklüklerin ifade ediliş şeklinde sayılar yeterli olmamaktadır. Bu yüzden sayıların yanlarına sembol ve birimler kullanırız. Bazılarının yanlarınıda ek olarak doğrutu ve yön ekleriz ki anlamlı cümleler kuralım.

Sonuçta fizik doğa olaylarını anlaşılır bir biçimde anlatan bilim dalı. Çıkan verilerin kesin ve anlaşılır olması için en temel dilimiz sayılardır. Sayıların yeterli gelmediği durumlarda illa ki yanlarına bir şeyler eklememiz gerekir.

 

Skaler Büyüklükler:

Bir sayı ve birimle ifade ettiğimiz büyüklüklere skaler büyüklük denir.

Bu büyüklükleri tanımlarken yön ve doğrultu kavramlarına ihtiyaç olmaz ve bunlar için anlamsız olur. Örneğin;

 


yazının devamı.. habere yorum yaz24/09/2019 12:36

Bilimsel yöntem problemlere karşı (tanımlanmış,belirlenmiş problem) diğer bilim insanlarının kabul göreceği şekilde çözülmesi/sonuçlanması/anlatılması demektir. Yöntem keyfe göre değil bir süreç şeklinde çıkan sonucun doğruluk sekmesi yüksek olarak sonuçlanır.


yazının devamı.. habere yorum yaz21/09/2019 10:47

Gözlem, doğa olayları hakkında duyu organlarıyla ya da ölme araçlarıyla gerçek bilgilere ulaşma işmei gözlem denir. Bu bilgilere ulaşan kişiyede gözlemci denir.

Gözlemler ikiye ayrılır.

Nitel Gözlem

Nicel Gözlem

 

Nicel Gözlem: Duyu organlarının yanında bir ölçe aleti kullanarak yapılan gözlemlerdir.


yazının devamı.. habere yorum yaz20/09/2019 10:34

İlk parçacık hızlandırıcımız yani siklotron laboratuvarımız, Hacettepe Üniversitesinde bünyesinde açıldı. Ancak fizik için değil sağlık alanında faaliyet göstermek için açıldı.

Siklotron nedir diyenler için; Dairesel bir yörüngede yüklü parçacıkların sabit bir manyetik alanda hareket ettiren bir parçacık hızlandırıcısıdır.  Siklotron dairsel bir hızlndırıcıdır. Çünkü yüklü parçacıklar yüksek enerjilere hızlanması amaçlanmıştır.


yazının devamı.. habere yorum yaz05/11/2015 02:14

Meraklı astronotlar sayesinde gezegenimizin dışardan görünüşleri artık ekranımızda olabiliyor. Bunlardan biri de Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) çalışanı Scott Kelly.

 

Bu elaman bol bol fotoğraf çekip sosyal medya zımbırtısı dedikleri araçlarla paylaşmakta.


yazının devamı.. habere yorum yaz26/10/2015 03:51

Yunanca karşığı Doğa olan fizik kelimesi bu dönemlerde doğa felsefesi olarak da görülmüş. Diğer bilimlerde doğa ile birebir ilglili olmalarına rağmen fizik bu bilimlerin en temelinde bulunur.

 

Genel olarak fizik, madde-enerji arasındaki etileşime bakan ve bununla birlikte evrendeki temel olay olguları inceleyen ve bunlara mantıklı akılcı açıklamalar getiren,ulaşılan sonuçları teori ve kanunlarla ortaya koyan bir bilimdir.


yazının devamı.. habere yorum yaz08/10/2015 01:24

Fizik dersi öğretim plânı 2013 Şubat ayında değişkliğe gidilmişti. Bu programı 2013-2014 eğitim öğretim yılında kademeli olarak uygulanmaya başladı. Öğretim programının içeriği aşağıdaki dosyada mevcuttur.
yazının devamı.. habere yorum yaz09/02/2014 01:24 İndir   

İlgili öğretim yılına ait planlar dosya sayfamıza eklenmtir. Dosyalar için DOKUNUN!
yazının devamı.. habere yorum yaz17/09/2013 22:26

ABD’li bir fizikçi, trafikte “Dur” levhasını geçtiği için 400 dolar ceza alınca, matematiksel teoremlere dayanan bir raporla mahkemeye başvurdu. Mahkeme, akademisyenin itirazını kabul etti ve cezayı bozdu. California Üniversitesi’nde akademisyen olan Dmitri Krioukov, trafikte “Dur” levhasını geçtiğine dair 400 dolarlık ceza alınca, “Masumiyetin Kanıtı” adında bir rapor hazırladı ve mahkemeye başvurdu. Krioukov, cezasının iptal edilmesinin ardın
yazının devamı.. habere yorum yaz17/04/2012 16:14

Bilim insanları, “Tanrı Parçacağı” olarak bilinen Higgs Bozonu’nun varlığına ait önemli bulgular elde ettiklerini, ancak parçacağın henüz bulunamadığını belirtti. Evrenin oluşumu hakkında en temel bilgileri sakladığına inanılan Higgs Bozonu’nun varlığının kanıtlanması, maddenin neden yoğunluğa sahip olduğunun anlaşılmasında büyük bir adım atılmasını sağlayacak. ABD’nin Chicago kenti yakınlarındaki Fermi Ulusal Laboratuarı’ndaki Tevatron parçacık hızland
yazının devamı.. habere yorum yaz07/03/2012 17:09

Görünmezliğe bir adım daha yaklaştık. Manşet resmi; Hollow Man (2000) Fimi DW Türkçe'nin Haberi, Bilim insanları ilk kez görünmezlik pelerini kullanarak üç boyutlu bir nesneyi görünmez hale getirdi. Yapılan deney “New Journal of Physics” adlı bilim dergisinde yayımlandı. Teksas Üniversitesi’nden bilim insanları 18 santimetre büyüklüğündeki silindir biçimindeki bir boruyu plazmonik meta madde kullanarak görünmez hale getirdiler. Ancak deneyin görünür ışık değil, mik
yazının devamı.. habere yorum yaz01/03/2012 17:49

Gökbilimciler dev bir gaz bulutunun Samanyolu'nun merkezinde bulunan ve Güneş'in dört milyon katı büyüklüğünde olan bir kara deliğe doğru ilerlediğini belirledi. Kara deliklerin çevresindeki her şeyi yuttuğu biliniyor, ancak bu vaka, uzmanlar için bu büyüklükte bir bulutun yutuluşunu görmek için ilk fırsat olacak. Kara deliğin gaz bulutunu parçalayarak yutacağı tahmin ediliyor. Bu sırada kara deliğin çeperinin alışılmadık düzeyde aydınlanacağına inanan gökbilimciler böylece kara delikle
yazının devamı.. habere yorum yaz15/12/2011 22:54

Lise 1: Kalsiyum sandoz tabletinden çıkan gazın hacmini ölçme Basıncın kaynama noktasına etkisi Süperiletkenliğin araştırılması Yarı iletkenlik Nükleer Santrallerin çalışma prensiplerinin araştırılması Petrolün ürünlerine ayrılması Elektroskop yapımı Elektrik devreleri Isı-sıcaklık tablosu Alternatif akım jeneratörleri Maket ev ve elektrik donanımı Lambaların parlaklığının araştırılması Uçan balonların fiziği Esnekliği araştırma Yoğunluk küpleri ve dansitometri Basit lamba yapı
yazının devamı.. habere yorum yaz11/12/2011 22:42

CERN laboratuvarının eski teorik fizik başkanı Prof. John Ellis, önümüzdeki hafta araştırmacılar elde ettikleri en son verileri kamuya duyurdukları zaman, Tanrı parçacığı olarak bilinen Higgs bozonuna ''ilk kez göz atabileceğimizi'' söylüyor. BBC'ye özel bir mülakat veren Prof. Ellis'in beklentisi doğruysa, modern fizikte bir dönüm noktasına varılmış olacak. Araştırmacılar, İsviçre-Fransa sınırında yerin altında kurulu CERN laboratuvarında Büyük Hadron Çarpıştırıcısı adlı makineyi kullanar
yazının devamı.. habere yorum yaz08/12/2011 21:14

Bilim insanları yüzde 100 saf suyun ancak sıfırın altında 48 derecede donabildiğini buldu. Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan, Utah Üniversitesi fizikçilerinden Valeria Molinero ve meslektaşı Emily Moore, geliştirdikleri bilgisayar programı yardımıyla su moleküllerinin ancak sıfırın altında 48 santigrat derecede küçük kümecikler oluşturduklarını, bu kümeciklerin oluşumundan sonra suyun donabildiğini tespit etti. Suyun donabilmesi için, su moleküllerinin etrafına tu
yazının devamı.. habere yorum yaz08/12/2011 21:31

TestGrup tarafından yayımlanan tasarımı Namık Karayanık ve İsmail Terzi tarafından yapılan Flash biçimden yapılmış soru ve cevap anahtarından oluşan programın yapımcı açıklaması. 1) FİZİK SORULARINI PROJEKSİYON YARDIMIYLA TAHTAYA YANSITARAK ŞEKİL ÇİZMEYE VE SORU YAZMAYA GEREK DUYMADAN SORU ÜZERİNDE ÇÖZMEK. 2) TAHTADA HAZIR OLAN SORU ÜZERİNDE ÖĞRENCİLERİN FARKLI ÇÖZÜM YOLLARINI GÖSTERMELERİNİ SAĞLAMAK VE DOLAYISIYLA SORUYU FARKLI ÇÖZEN ÖĞRENCİLERİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİNİ SINIFLA PAYLAŞMAK. 3) ŞEKİ
yazının devamı.. habere yorum yaz08/10/2011 12:11

Sayfalar o>> 1 2