Hareketi tanımlamadaın önce konum kavramını bilmemeiz gerekir.
Bir cismin seçtiğimiz bir başlangıç noktasına göre yönlü uzaklığına konum denir. Örneğin sınıf içerisindeki bir öğrencinin konumu söylerken pencereye doğru ya da tahtaya doğru 5 adım, 2m gibi cümleler kurarız.
Şimdi bir cismin bulunduğu konumu belirtebilmek için o cismin başlangıç noktasını, yönünü ve büyüklüğü gibi niceliklerin bilinmesi gerekir. Bu duruma istinaden hem yöne ve hem büyüklüğe sahip olduğuna göre nicelik olarak konum vektörel bir büyüklüktür.
Pek Hareket Nedir?
Cisimlerin, insanların v.b nesnelerin sabit kabul edilen bir noktaya göre konumun zamanla yer değiştirmesine hareket diyoruz.
Bir cismin ya da harreketlinin sabit kabul ettiğimiz bir noktaya göre konumun zamanla yer değiştirmesine diyoruz. Bu sabit dediğimiz nokta referans noktasıdır. Günlük yaşamda hareket hareketlinin konumunun devamlı/sürekli değişmesidir.
Şimdi Fizikte hareketi 3'e ayırıyoruz. Tanımsal düzeyde 9 ve 10.sınıfda. Bu tanımlarım konulari ise LYS'de sorulmak üzere 11 ve 12.sınıflarda ayrıntılı olarak anlatılır. Hareketin burdaki anatımları YGS sınavını kapsamaktadır.
Dönme Hareketi: Futbol topunun ya da araba tekerliğinin dönmesi veya dünyanın kendi eksine etrefındaki hareketi birer dönme hareketidir.
Öteleme Hareketi: Yolda giden bir arabanın, yürüyen bir insanın hareket tipidir.Fizikte öteleme hareketi maddeyi oluşturan moleküllerin dönme hareketi yapmadan ilerlemesine denir.
Titreşim Hareketi: Etrafımızda titreşim hareketiyapan bir çok nesne vardır.Bir sarkacın hareketi (ileri/geri salınan), kuşun ya da sineğin kanarlarının çırpması, sazın teli, su ve deprem dalgalarının hareketi birer titreşim hareketi olarak örnek verebiliriz.